En liten blogg om lyckan att få vara fysiskt aktiv

Idag är det ca 15 år sedan jag bestämde mig. Med ca 10-15 kg dallrande övervikt, ständig torrhosta på grund av rökning, fest med alltför mycket alkohol varje helg, i princip ingen motion alls och ganska osunda matvanor var jag, inte ens fyllda 20, på väg in i ett liv som jag inte ville leva. Det är sant! Så jag tog tag i det. Slutade röka och började simma (astråkigt). Slutade äta glass och började med fruktsallad. Bytte så småningom stad och kom i kontakt med människor som var duktiga på träning. Började jogga, cykla, gå på gympa, spinning och aerobics. Sprang något lopp, trampade runt tjejvättern. Mådde bra! Idag är jag 36 år och har två underbara barn. I min byrå finns en mapp med dokument som jag är stolt över. Ett intyg på att jag är utbildad gruppträningsinstruktör, ett annat på att jag är detsamma i Box. Tuffa utbildningar som man inte klarar utan hyfsad fysik. Där finns också bevisen för en mängd lopp som jag genomfört genom åren, allt från tjejklassikerlopp till minitriathlon. Ovanpå den där byrån står det som jag är mest stolt över: Ett diplom undertecknat Micke Thorén och HKH Prinsessan Lilian. En lagerkrans och tre kronor pryder diplomet, som visar att jag genomfört en svensk klassiker. DET trodde varken jag eller någon annan för 15 år sedan!

söndag 19 augusti 2012

Slå hål på alla dåliga ursäkter

Tänk såhär: Jag äger min tid!
Nu kommer jag att låta pretto för vissa, det vet jag. För några år sedan tyckte jag själv att sådana här saker var näst in till irriterande, fan vad duktiga folk ska vara jämt, men jag har tänkt om. För att få möjligheten att träna måste man själv skapa den, så enkelt är det. Många har frågat mig hur jag hinner med all träning (vissa med undertonen att jag borde vara hemma mer, se tidigare blogginlägg), och även önskat ett blogginlägg om detta. Så, med risk för att vara pretto; här kommer det!

Ni kan min story. Familj, hus, jobb, vänner och träning. Så lever jag, så vill jag leva. Visst, jag har god support från familj och närstående, annars skulle det inte funka. Men det är bara JAG som gör mina prioriteringar och val- med målet att jag själv och min familj ska må så bra som möjligt. Man KAN ha barnvakt en timme för att gå på pass. Man KAN ta med lite större barn till träningssalen och köra ett pass då och då, om det är ok med anläggningen och inte händer varje vecka. Att sticka ut och jogga när barnen somnat (om pappan är hemma alltså) eller när deras pappa nattar dem, är ett bra alternativ.  På med reflexväst och spring längs upplysta gångvägar under den mörka delen av året. Lite större barn klarar sig själva hemma en stund, spring en kortis, hem och kolla, spring en kortis igen osv.
Har man inte alltför långt till jobbet funkar det utmärkt att springa/cykla/walka dit. Kräver lite planering med kläder och utrustning i form av duschmöjligheter, men det går! Annars kan man göra samma sak fast hem. Jag har testat båda varianterna med framgång. På mitt jobb är vi några som försöker komma ut och jogga ihop då och då. Nu senast innan vår personalkickoff, då det ändå var ett par timmars dödtid. På konferensresor gör vi samma sak, och ibland finns det möjlighet till en runda på lunchen. En sådan runda piggar upp den segaste av arbetsdagar!
 Går barnen på aktiviteter? Perfekt! Lämna av och installera dem, stick sedan ut och spring en runda i närheten. Du kan till och med sticka in huvudet till aktiviteten om du känner oro för telningen. Idag tog jag med sonen till hans "hemmafotbollsplan", där hans lag tränar och spelar matcher. Runt den går en gångväg på ca 800 meter. Medan han lekte på planerna (jag såg honom hela tiden) körde jag ett intervallpass på 10*60 sek, med ca 40 sekunders vila mellan varje intervall. En annan tanke är att barna cyklar medan jag springer. När stora killen har cup/bortamatch och hans pappa eller någon lagkompis förälder kan skjutsa dit honom passar det utmärkt att jag cyklar dit på racern. Samma sak om vi ska göra familjeutflykter, jag kan cykla dit och möta upp resten av gänget. På många platser i Linköping finns finfina utegym där barnen kan leka medan föräldrarna tränar. Dessutom går det utmärkt att träna styrka i trädgården eller inomhus, Situps, armhävningar, dips, utfall, benböj, använda egna kroppen eller stockar, stenar, fyllda flaskor osv som vikter (kolla crossfit eller EFIT för massor av bra övningar)
Ni ser, det finns precis alla möjligheter att få till bra träning. Kanske inte alltid ihop med andra, men man kan ju inte få allt. Bara viljan sätter gränser, och den styr bara DU över. Och blir det inte av, no hard feelings! Det funkar nästa gång!

4 kommentarer:

 1. Du har SÅÅ rätt Mia! :)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Grym skrivet. Det är imponerande hur du får ihop det. Du fick en liten länk i mitt senaste inlägg på bloggen också. :) Det var ok hoppas jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, rar du är :-)!Får inte ihop det jämt, önskar jag lyckades oftare, men ibland så... Klart du får länka, bara skoj!

   Radera