En liten blogg om lyckan att få vara fysiskt aktiv

Idag är det ca 15 år sedan jag bestämde mig. Med ca 10-15 kg dallrande övervikt, ständig torrhosta på grund av rökning, fest med alltför mycket alkohol varje helg, i princip ingen motion alls och ganska osunda matvanor var jag, inte ens fyllda 20, på väg in i ett liv som jag inte ville leva. Det är sant! Så jag tog tag i det. Slutade röka och började simma (astråkigt). Slutade äta glass och började med fruktsallad. Bytte så småningom stad och kom i kontakt med människor som var duktiga på träning. Började jogga, cykla, gå på gympa, spinning och aerobics. Sprang något lopp, trampade runt tjejvättern. Mådde bra! Idag är jag 36 år och har två underbara barn. I min byrå finns en mapp med dokument som jag är stolt över. Ett intyg på att jag är utbildad gruppträningsinstruktör, ett annat på att jag är detsamma i Box. Tuffa utbildningar som man inte klarar utan hyfsad fysik. Där finns också bevisen för en mängd lopp som jag genomfört genom åren, allt från tjejklassikerlopp till minitriathlon. Ovanpå den där byrån står det som jag är mest stolt över: Ett diplom undertecknat Micke Thorén och HKH Prinsessan Lilian. En lagerkrans och tre kronor pryder diplomet, som visar att jag genomfört en svensk klassiker. DET trodde varken jag eller någon annan för 15 år sedan!

torsdag 26 januari 2012

Recept

Hej på er!
Jag har fått flera förfrågningar om recept på bla egen müsli, bars och bröd. Det blir ju både billigare, nyttigare och godare att göra eget, så när tiden räcker till och orken/lusten innfinner sig brukar jag försöka röra ihop lite frön och skapa en "hembakt" känsla. Vissa recept har jag hittat på nätet, som tex de på Muslibars (klicka på länken så hittar du dem). Andra rör jag ihop lite efter eget huvud, men har försökt skriva ned hur jag gör müsli och bröd. Lycka till!

Müsli

Valfria frön och gryn, te x pumpakärnor, solrosfrön, krossade linfrön, sesamfrön, havregryn… Blandas i en skål, förslagsvis 1-2 dl av varje sort (kanske något mindre mängd linfrön).

Rör ned lite matolja, flytande honung och vatten i fröblandningen, inte för mycket. Det ska bara ”binda ihop”.

Häll ut fröblandningen på en plåt och rosta i ugnen, ca 225 grader i ca 10 minuter. Passa noga och rör om då och då, det bränner lätt.

Ta ut och lår svalna. Därefter kan man röra i kokos, kanel och torkade bär. Jag brukar ha i torkade gojibär, blåbär och tranbär (gott och supernyttigt, fyllt av antioxidander), men tropiska frukter blir också väldigt gott.


Knäckebröd

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrö

0,5 dl krossade linfrön

2 dl maizenamjöl

0,5 dl rapsolja

2,5 dl kokande vatten


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör i olja och blanda i. Häll i kokande vatten och rör om. Det ska bli som en tjock välling. Häll ut ”röran” på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut så tunt som möjligt. Grädda i 60 minuter.


Lycka till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar